Hoe stressfracturen behandelen in massage?

 

Stressfracturen, of zgn. vermoeidheidsbreuken, komen wel vaker voor bij sporters. In alle botten waar overbelasting plaatsvindt, kan zo’n fractuur ontstaan. Bij lopers is dat vooral in het scheenbeen, kuitbeen of de voorvoet. De kwetsuur verergert wanneer de sporter blijft doortrainen. De pijn neemt toe, en doet zich zelfs voor in rustmomenten. Je eindigt dan ook in het gips, zodat het gedaan is met trainen.

De oorzaak van de klachten ligt in kleine fracturen (haarscheurtjes) van het botweefsel. Doordat ze zo klein zijn, kan men die scheurtjes nauwelijks zien op een röntgenfoto.  De juiste diagnose blijft dan ook soms lang uit.

Bij een stressfractuur wordt eerst een draaglijke, vage pijn gevoeld die geleidelijk ontstaan is en vooral voorkomt bij aanvang van de training.  In het tweede stadium wordt de pijn scherper en erger tijdens de training, waardoor deze gestaakt moet worden. In het derde stadium is er ook in rust pijn en in sommige gevallen is er op de plaats van de pijn een zwelling waar te nemen.

De pijnklachten kunnen op verschillende plaatsen tot uiting komen, in het scheenbeen is dit aan de binnenzijde, in de voet in de voorvoet en bij de heup in de lies.

Rust is een absolute noodzaak bij zo’n fractuur.Ook koelen is een oplossing. Koelen helpt in het algemeen ghoed bij dergelijke overbelastingspijnen. koelen kan gebeuren in de vorm van een zgn. ijsmassage: gedurende 1( minuten een ijsblokje over de plek wrijven in cirkelvormige bewegingen. Meerdere malen per dag (tot zelfs 5 keer)

Ook andere massagetechnieken kunnen gehanteerd worden. Bij een massage van de tibialis ( aan het onderbeen) bv. kan je een tennisbal hanteren.  Masseer het pijnlijk gebied met je duim. Voel of je ergens knobbeltjes hebt aan de binnenzijde van het scheenbeen en/of de spieren stijf zijn. Masseer ook je grote kuitspieren. Een tennisbal is hierbij heel nuttig. Je kan een oppervlakkige massage doen of dieper gaan. Druk niet te hard op de zijden van het scheenbeen.

Heb jij ook overbelastingskwetsuren gehad en werden massagetechnieken gebruikt? Deel ons uw ervaringen

Post to Twitter Post to Facebook


Reageer