Het achterwerk of “de poep” bevat heel wat spieren. Bij onze dagelijkse bewegingen, wandelen, sporten, zitten etc.. krijgt het achterwerk heel wat spanning te verduren. vanuit het achterwerk sturen ook enkele drukpunten de lage rug aan. Eigenaardig genoeg wordt het achterwerk vaak overgeslagen bij een massage. De klant heeft een te grote slip of boxershort aan en het ganse gebied komt plots niet meer in aanmerking voor een massage; in andere gevallen zie je masseurs die niet echt weten hoe ze met dit deel van het lichaam moeten omgaan, en nog in andere gevallen wordt het vaak als onge^past gezien om daar te masseren.

Jammer, want je mist opnieuw een bron van vele spanning en een even grote bron van relaxatie. De gluteus maximus, medius en mimimus, de drie bekendste spieren in het achterwerk, zullen u dankbaar zijn, en ook de al dan niet trotser eigenaar van deze spieren. Bij vrouwen is het ook een zone waar cellulitis durft ontstaan.

Je ziet hieronder enkele eenvoudige technieken die je bij massage aan huis zelfs al op een sofa zou kunnen toepassen: circulaire effleurage (met twee handen in beide richtingen), harken, frictie met de knoken en schudden.

Probeer het maar es uit en laat ons weten wat je ervan vindt!