>

Heb jij al een Ayurveda massage gehad? Je weet wel, een massage waar vrij kleverige olie over gans je lichaam tot in je haren zit. Dat is meestal de enige impressie die sommige mensen ervan overhouden: warme, kleverige olie en daarna een reinigend bad. Maar Ayurveda heeft diepe gronden, die de moeite zijn om te ontdekken.

Ayurveda heeft iets mystieks. Mij leek het iets religieus te hebben. Maar de Ayurveda blijkt geen religieus geïnspireerde visie te hebben op alles wat met de totale gezondheid van lichaam en geest te maken heeft. Het is eerder een veelomvattend systeem van medische voorschriften en praktische handelingen, die niet altijd ondersteund worden door de moderne (medische) wetenschap.

Als je reist in India of Sri Lanka, en je wil dan een Ayurveda massage, dan kom je soms in een Ayurveda kliniek terecht. De eerste maal lijkt het alsof je echt wel verkeerd besteld bent. Vooraleer je kan genieten van een heerlijke massage, moet je eerst bij de dokter voor een soort check-up, een interview over je medische historiek.

Voor een Ayurveda arts is lichaam niet te scheiden van geest en natuur. Energie wordt holistisch gezien. Het holistische komt in elke massagecursus voor: de impact van massage op andere mechanismen in je lichaam. Wellicht komt het van de Indiase kennis rond massagetechniek.

Onevenwicht bij de mens en in de natuur wordt gezien als een onevenwicht van lichaam en geest. Massage helpt het evenwicht herstellen of versterken. Je ziet in het videofragment twee massagetherapeuten die bijna gelijktijdig en evenwichtig de cliënte behandelen. Het lijkt wel een sacraal ritueel!

Uit Wikipedia halen we dat de Ayurveda stelt dat alle energie drie karakteristieken heeft. De drie karakteristieken heten samen de tridosha. Alle energieën kennen deze karakteristieken: onze passies, de seizoensbewegingen in ons klimaat en kosmische energieën in sterren. De drie karakteristieken zijn:

  • impulsenergie. Die reguleert impulsen: beweging, verandering. Verstoringen van deze energie hebben te maken met angst.
  • vuurkracht. Deze energie is merkbaar in de spijsvertering, in hartstocht, heethoofdigheid.
  • structuurkracht. Die is merkbaar in berusting, bezitterigheid.

Elke karakteristiek komt ook voor in natuurfenomenen, die we hier niet bespreken, maar die je kan nalezen;

Wat zijn jouw ervaringen met Ayurveda massage? Deel ze hier met anderen!

Pin It on Pinterest