>

Ik hou van vreemde culturen. Ze fascineren me. Eigenlijk ben je er nooit mee klaar. Gewoontes, sociale regels, noem maar op: altijd leer je wel iets nieuws. Enkele weken geleden had ik in regio Antwerpen een duomassage van een koppel chassidische joden; dit was een eerste ervaring voor mij. En wel een hele speciale.

Toen de gasten in de privé sauna aankwamen liep het voor mij al helemaal fout. Naar gewoonte stap ik op de klant af en druk ik hem de hand. Gezien mevrouw het dichtst in mijn buurt stond, richtte ik me naar haar. Zonder succes. Ze bleef onbewogen, en terwijl manlief van opzij toekeek en maakte ze mij duidelijk: “ik mag niet”. Plots besefte ik dat ik opnieuw een kleine diplomatieke rel had ontketend; dit had ik duidelijk niet mogen doen: vrouwen van chassidische joden geef je geen handdruk. Enkele jaren geleden heb ik een gelijkaardige ervaring gehad met moslimvrouwen op een banket n.a.v. een congres in Maleisië; ook bij hen wordt je handgebaar niet geantwoord. Dit had ik kunnen voorzien hebben.

Toen leek het me al duidelijk dat ik meneer zou gaan masseren en mijn vrouwelijke collega mevrouw; maar niks daarvan! opnieuw was ik verbaasd: blijkbaar mag een handdruk niet, maar is het geen probleem om een massage te geven. Ik ben mezelf daar die dag dus enkele malen tegengekomen; nog steeds vind ik het een wat raar gevoel om fysisch bezig te zijn met iemand die een voor mij basis fysisch contact niet mag maken.

Toen ik thuiskwam ben ik me gaan verdiepen in het leven van een bevolkingsgroep die ik tot dan toe eigenlijk helemaal niet kende. Nog andere gebruiken en gewoontes leerde ik ontdekken. Weer een hele nieuwe levenservaring door die hele speciale massage. Wat echter gelijk bleef is dat ook dit koppel echt kon genieten van een heerlijke ontspannende massage op locatie. Er zijn gelukkig nog universele zekerheden!


Pin It on Pinterest