80% van onze bevolking heeft wel eens last van rugklachten. Bij 12% gaat het om lage rugpijn. Een verhaal over hernia begint vaak met “L4-L5”, het klassieke focuspunt van de klacht. Tijd om er wat aan te doen!

 

Ik betrap er mezelf ook wel eens op dat ik op een stoel zit in een wat doorgezakte houding, of met te weinig steun voor mijn onderrug. Sommige van mijn collega’s in de massagetherapie klagen van pijn in de onderrug ten gevolge van een verkeerde houding tijdens de behandeling. En een zeldzame keer moeten we de massage op een bed geven (bijvoorbeeld bij hoogzwangeren) en dat is een ware aanslag op onze onderrug. 

Zoals wij zijn ook veel andere mensen onderhevig aan lage rugpijn. 80% (my god!!) van onze bevolking heeft wel eens rugpijn en 12% is specifiek lage rugpijn. Als je die cijfers in beschouwing neemt, dan is dit wel gigantisch. Veel mensen hebben een zittend beroep of vertoeven veel in de wagen voor hun job en daarenboven bewegen we veel te weinig. Neem alles samen en je hebt een perfect recept voor lage rugpijn;

Maar nog vaker is het gissen naar de oorzaak. Men kan vaak de relatie tussen pijnervaring en oorzaak niet leggen. We doen er dus beter aan zoveel mogelijk preventief te gaan werken, want eenmaal je met de pijn zit is het sukkelen.

L4-L5 zijn de wervels net boven het bekken. Ze worden vaak vermeld als klanten verwijzen naar een hernia in de onderrug. Deze hernia heeft pijn uitstralingen tot in de dij. We kunnen met specifieke stretch oefeningen mogelijke pijn voorkomen. Ook onze gewoontes aanpassen (niet te lang stilzitten, meer bewegen) is een goede zet….

Af en toe een heerlijke ontspannende massage kan ook wonderen verrichten. Massage is niet allen een fysisch gebeuren, maar het zorgt ook voor emotioneel evenwicht en “mental shape”. Als lichaam, emoties en mentale staat in evenwicht zijn, is de kans op ongemakken zoals lage rugpijn al een stuk kleiner.   

 

Wil jij ook preventief werken aan een gezonde rug?

Neem dan af en toe een deugddoende massage. Blijf lekker thuis, want die wagen heb je al genoeg gebruikt. Geniet van een heerlijke ontspannende massage….bij jou aan huis! Maak er meteen werk van!