Recent was er in de pers een artikel over een school in Dworp, die wekelijks massagesessies organiseert, om o.a. pestgedrag in de klasgroep tegen te gaan; wekelijks masseren de leerlingen mekaar gedurende twintig minuten. Elke week moeten ze dit bij iemand anders doen.

De idee komt uit het buitenland; in Nederlandse en Deense scholen gebeurt dit soort praktijk al langer. Effecten op het algemeen klimaat in de klas, op pestgedrag e.d. zijn opmerkelijk. Leerlingen pesten mekaar minder, worden rustiger, etc… Kindertherapeuten zijn razend enthousiast. Het experiment opent nieuwe wegen om constructief en effectief met probleemgedrag en moeilijke karakters en groepsfenomenen om te gaan.

Door de angst om mekaar aan te raken worden we alsmaar meer in onszelf gesloten; eigenlijk moeten we terug naar een basisbeleving, die deel uitmaakt van ons dierlijke zelf. Eenmaal we dit herontdekken, worden we een ander mens

De onderstaande video vergelijkt menselijk aanraken met fenomenen uit de dierenwereld. Door onze preutsheid en gereserveerdheid zijn we alsmaar meer vervreemd van enkele basisbeginselen van sensitiviteit. Onze behoefte aan contact werd door de tijd heen eigenlijk verstoord, en door bepaalde maatschappelijke fenomenen werd het zelfs als “vies” gezien. Dit experiment roept op om opnieuw te investeren in enkele basisbehoeftes.

 

 

 

Een zeer opmerkelijk staaltje van bewijs hoe een massage van jou een ander mens kan maken. In onze praktijk hebben we wel eens te maken met mensen die de controle over hun omgeving maar niet willen loslaten en zo ook niet tot echt ontspannen kunnen komen; of mensen die op de massagetafel gaan liggen met een vat vol wantrouwen en waangedachten. Of mensen die kost wat kost nieuwe ervaringen willen terugbrengen tot bekrompen patronen, die ze meegekregen hebben in hun opvoeding.

Dit alles blokkeert je natuurlijke zelf. Het belet je echt te kunnen leven en genieten. Vanuit de zgn “circle of distrust” zal je er nooit in slagen positieve en stimulerende energie te ontwikkelen voor jezelf.

Heb jij al te maken gehad met dergelijke blokkades? En wat heb je er dan aan gedaan? Vertel het ons!